1 ks | vejce | |
1 lžíce | solamyl | |
300 g | brambory | |
300 g | cuketa | |
50 g | hladká mouka | |
250 g | polohrubá mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
omáčka | ||
400 ml | vývar | |
1 lžíce | máslo | |
200 g | gouda | |
1 lžíce | hladká mouka | |
1 hrst | čerstvá pažitka |
1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme zcela vychladnout. Cuketu oloupeme, zbavíme středu se semínky a na jemno nastrouháme do síta. Cuketu osolíme a necháme asi 30 minut "vypotit" a následně ji mačkáním zbavíme přebytečné tekutiny.
2. Vychladlé brambory prolisujeme do mísy, přidáme nastrouhanou a vymačkanou cuketu a spolu s polohrubou a hladkou moukou, solamylem a vejcem vypracujeme těsto. Těsto zpracováváme co nejrychleji, neboť při delší manipulaci má tendenci řídnout.
3. Na silně moukou posypané desce z těsta připravíme 4 válečky o průměru asi 1,5 - 2 cm silné, které nakrájíme na menší kousky - noky, které ihned vkládáme do vroucí osolené vody. Poté co noky vyplavou na hladinu, necháme je zvolna 1 - 2 minuty povařit a ihned je slijeme.
4. Připravíme si omáčku. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a zvolna vaříme 15 až 20 minut. Pak vmícháme nastrouhaný sýr a jakmile se zcela rozpustí, odstavíme omáčku z tepla. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem a pažitkou.
5. Cuketové noky rozdělíme na talíře, přelijeme sýrovou omáčkou a podáváme. Na dozdobení použijeme nasekanou pažitku.
Jedinečné recepty na lasagne: S mletým masem, špenátem i cuketou
Lasagne - typicky italský pokrm, který se dá připravit na nespočet způsobů. S rajčatovým základem, zapékané s bešamelem či sýrovou omáčkou, s masem i bez. Recepty jsou sice časově náročnější, ale odměnou vám bude pokrm, který opravdu chutná a zasytí. Připravili jsme pro vás 8 variant, ze kterých si určitě vyberete pro sebe tu nej.
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě vrcholí, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
Recept na cuketovo-mrkvové placičky krok za krokem
Sezónní, levné a rychlé placičky, které nestačíte smažit, jak rychle mizí z talíře. Tentokrát si připravíme cuketovo-mrkvovou verzi. Recept s fotopostupem krok za krokem.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena