3-5 stroužků | česnek | |
2 lžíce | olej | |
1 l | voda | |
3 lžíce | mrkev | |
2 kostky | bujón | |
1 ks | velká cibule | |
2 lžíce | kukuřičný škrob | |
3 hrnky | mladá cuketa | |
2 lžíce | kremžská hořčice | |
250 ml | smetana na vaření | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr |
Oloupeme velkou cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Zeleninu očistíme, cuketu nakrájíme na kostičky a mrkev nahrubo nastrouháme. Cibuli usmažíme dorůžova a přidáme mladou cuketu, nahrubo nastrouhanou mrkev a česnek nakrájený na plátky. Zvolna opékáme za občasného míchání asi 10 minut. Cuketa je dost vodnatá, takže se nebude připalovat. Při ukončení opékání je cuketa poloměkká. Vmícháme 2 vrchovaté lžíce kremžské hořčice a zalijeme 1 litrem vody. Jakmile polévka začne vařit, tak přidáme bujóny a ve 1/4 litru vody rozmíchané 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu. Krátce povaříme a zjemníme 250 ml sladké 10 % smetany. Polévka má kyselkavou chuť. Kdo chce, tak si může polévku přisladit 1 - 2 lžičkami cukru. Na přípravu cuketové polévky můžeme použít i mléko. Použitím zakysané smetany musíme polévku více přisladit.
Cuketa: Zeleninový poklad v kuchyni, který se hodí k zapékání, grilování i smažení
Cuketu jsme vděčně přijali do jídelníčku jako stále více oblíbenou všestranně využitelnou zeleninu. Bohužel stejně jako je skupina lidí, kteří ji milují a dávají ji téměř do všeho, tak existují lidé, kteří cukety ze srdce nenávidí. Jejich problém je buď ve stravovacích zvycích nebo v tom, že neumí ocenit její jemnost a také ji neumí správně udělat a vždy jim vznikne "bláto", jak tomu říkají. Řekněme si tedy o cuketách něco bližšího.
Autor:JanaB
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena