Cuketu si oloupeme, vydlabeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Stroužky česneku prolisujeme. Nasekáme si také čerstvou petrželku nebo pažitku.
K cuketě přidáme sýr, na kostičky nakrájený měkký salám a uzený špek, hrubou mouku s práškem do pečiva, sůl a pepř podle chuti, cibuli, prolisovaný česnek a pár lžic oleje. Oddělíme si žloutky od bílků, žloutky přidáme do těsta, přidáme trochu pažitky nebo petrželky. Vše důkladně promícháme. Nakonec do směsi na cukeťák vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Těsto nalijeme do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného plechu. Cukeťák pečeme při 150 °C asi 20 minut dorůžova.
Cukeťák podáváme teplý s bramborem nebo i studený na chuť.