Taky chcete rozbít křehkou krustičku jako Amélie z Montmarteru?
Hodnocení
4.5
/ 5 (168x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
13x
Ingredience
150 g
cukr
6 ks
žloutek
600 ml
smetana
1 ks
vanilkový lusk
podle chuti
třtinový cukr
Postup přípravy
Žloutky utřeme s cukrem. Vanilku rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu.
Po vychladnutí vyjmeme vanilkovou tobolku a smetanu vmícháme do utřených žloutků. Při tření žloutků vždy dáváme pozor, aby se netvořila pěna.
Poté nalijeme směs do mělkých zapékacích misek, které vložíme do pekáčku s vodou.
V troubě předehřáté na 100 °C pečeme něco málo přes hodinu. Krém by neměl zůstat tekutý, ale ani ne úplně tuhý. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle. Nezvyšujeme však teplotu. Výsledkem by měl být tak akorát třaslavý krém.
Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním créme brulée posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme.
Karamelu dosáhneme buď pomocí cukrářské plynové pistole, nebo pod hodně rozpáleným grilem v troubě, případně francouzským železným karamelizérem (Fer à caraméliser), který se nahřeje a přiloži k cukrovému povrchu.