krém | ||
---|---|---|
120 g | hořká čokoláda 70% | |
4 lžíce | máslo | |
4 ks | vejce | |
4 lžíce | cukr krupice | |
120 ml | smetana ke šlehání (31%) |
Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Ve vodní páře nebo v kastrůlku na velmi mírném plameni opatrně a za častého míchání rozpustíme máslo a čokoládu. Odstavíme, necháme vychladnout na teplotu kolem 40 stupňů a vmícháme žloutky. Metličkou našleháme bílky na tuhý sníh. Po lžících zašleháme cukr a pokračujeme ve šlehání, až sníh tvoří tuhé špičky. Sníh lžící nebo stěrkou zapracujeme ve třech postupných dávkách do rozpuštěné čokoládové hmoty. Nakonec ušleháme smetanu na středně hustou šlehačku. Stejným způsobem jako poprvé sníh ji vpracujeme do čokoládové směsi. Pěnu rozdělíme do skleniček nebo misek a necháme v lednici řádně ztuhnout.
Čokoládový mousse podáváme jako sladkou pochoutku nejen o Vánocích.
Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky
Milujete čokoládu? Čokoláda byla vždy spojována s pocitem štěstí a v těchto pochmurných dnech si potřebujeme zlepšovat náladu. Vyzkoušejte 10 neodolatelných receptů!
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena