Recept na zdravější moučník, ve kterém je základem nastrouhaná červená řepa.
Hodnocení
4.7
/ 5 (12x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Vejce4 ks
Kakao1 lžíce
Kypřicí prášek do pečiva1 balíček
Zázvor1/2 lžičky
Med2 lžíce
Čokoláda na vaření100 g
Červená řepa250 g
Mandle (mleté)120 g
Třtinový cukr150 g
Kvalitní hořká čokoláda200 g
Podle potřeby
Máslo na vymazání formy
Mouka na vysypání
Postup přípravy
Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Ve větší míse smícháme všechny suché ingredience.
Řepu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, a to nejlépe přímo do mísy k ostatním surovinám, protože šťáva z řepy hodně barví.
Přidáme žloutky ze čtyř vajec. Bílky necháme zvlášť.
Ve vodní lázni rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu nalámanou na kousky (minimálně 70 % kakaa) společně s čokoládou na vaření. Rozpuštěnou čokoládu necháme lehce zchladnout a vlijeme do směsi z řepou.
Přidáme 2 lžíce tekutého medu a vše důkladně promícháme. Těsto které vznikne je mírně lepkavé - není tekuté.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a pomalu vmícháme do těsta.
Těsto na čokoládový dort z červené řepy vlijeme do dortové formy a pečeme při 200 °C 50 minut.
Během pečení může vršek dortu mírně popraskat, ale to ničemu nevadí.
Čokoládový dort z červené řepy po vyndání z trouby necháme několik minut zchladnout. Pak nožem opatrně rozřízneme. Doporučuji ještě teplý dort ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny a ihned podávat.