Makronky jsou jednoduché, ale dají se jednoduše pokazit, pokud však budete přesně postupovat podle receptu, určitě se vyvedou.
Hodnocení
4.6
/ 5 (45x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
3x
Ingredience
náplň
4 ks
vejce
250 g
máslo
200 g
cukr krystal
200 g
hořká čokoláda
těsto
130 g
cukr krystal
200 g
cukr moučka
4 ks
bílek
50 g
holandské kakao
100 g
mandlová moučka
Postup přípravy
Do jedné mísy prosejeme moučkový cukr, kakao a mandlovou moučku (moučka dá se buď koupit, nebo jednoduše na jemno rozdrťte loupané mandle (tak to dělám já) a v druhé míse vyšleháme bílky s krupicovým cukrem.
Když je sníh tuhý, pomalu a důkladně ho vmícháme do sypké směsi. Těstem naplníme zdobící pytlík a použijeme úzký nástavec, těsto je totiž dost tekuté.
Na plech vyložený pečícím papírem děláme malá, stejně veliká kolečka dostatečně daleko od sebe - trošku se roztečou a mohla by se slepit.
Troubu předehřejeme na 150-160°C. Makronky se musí spíše sušit, než péct. Hlavní věc kterou musíme udělat - s plechem plným makronek ještě před pečením musíme párkrát bouchnout - plech jednoduše několikrát pustíme z pár cm na linku, aby se z těsta dostaly bublinky a makronky při pečení nepopraskaly.
Necháme je chvilku odležet a dáme péct na cca 13 minut (troubu neotvíráme!). Může to být i méně, celou dobu je hlídáme, jakmile nějaká z nich začne praskat, rychle plech vyndáme.
Po vytažení z trouby sundáme makronky opatrně z plechu a necháme je vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň. Do vodní lázně dáme vejce a cukr a ručně šleháme, dokud nebude mít hmota konzistenci jako těsto na palačinky. Poté odstavíme a přidáme hořkou čokoládu. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájené máslo. Makronky slepujeme čokoládovou náplní a máme hotovo.