2 lžíce | ocet | |
2-3 ks | cibule | |
1 lžíce | sádlo | |
120 g | čočka | |
2 lžíce | hladká mouka | |
1 kelímek | zakysaná smetana | |
5 ks | okurka sterilovaná | |
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
500 g | buřt | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
podle potřeby | ||
voda |
Čočku předem namočíme asi na 2 hodiny a potom ji uvaříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Buřty oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Můžeme použít párky nebo točený salám. Sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Na lžíci sádla dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli s jednou lžící soli. Zasypeme paprikou, zamícháme, ihned zastříkneme octem a vsypeme nakrájené buřty. Zalijeme vodou nebo vývarem z čočky a vaříme 20 minut. Potom vmícháme zakysanou smetanu rozkvedlanou s hladkou moukou a vaříme dalších 20 minut. Nakonec vmícháme uvařenou čočku a vše necháme projít varem. Podle potřeby guláš osolíme a okyselíme. Čočkový guláš podáváme ozdobený nakrájenou kyselou okurkou a s čerstvým chlebem. V originálním receptu se počítá jeden buřt a jedna okurka na strávníka. Recept byl původně pro 21 lidí, trochu jsem ubrala z množství surovin.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Zásobte tělo vitamíny: Dopřejte si na oběd zdravý čočkový salát s pečenou zeleninou
Nikdy bychom neměli zapomínat na dostatečný přísun zeleniny i luštěnin. Skvělou variantou je tento rychlý salát z černé čočky s pečenou zeleninou.
Autor:veraricna
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena