4 stroužky | česnek | |
1 ks | cibule | |
2 porce | uvařená a jíškou zahuštěná čočka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
oregano | ||
pepř | ||
polévkové koření | ||
podle potřeby | ||
máslo | ||
klobása nebo salám | ||
na ozdobu | ||
zelená petrželka |
Cibuli oloupeme a jemně rozkrájíme. Česnek utřeme se solí nebo prolisujeme. Množství cibule, česneku a salámu volíme podle množství čočky, které máme k dispozici. Salám nebo klobásu zbavíme slupky a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli osmažíme na másle do zesklovatění, přisypeme pokrájený salám, česnek a opékáme, dokud salám nezačne mít křupičku. Přidáme čočku a naředíme potřebným množstvím vody. Vodu přiléváme postupně, abychom polévku moc nenaředili. Pokud by se tak stalo, mohli bychom zahustit polévku trochou mouky rozkvedlané v malém množství vody nebo jíškou. Polévku osolíme a opepříme podle chuti, okořeníme oreganem a necháme asi 5 minut povařit. Čočkovou polévku ze zbytků podáváme s čerstvým nebo na kostičky pokrájeným a opečeným chlebem. Můžeme dochutit polévkovým kořením. Pozn.: Když vynecháme salám, uvítají polévku i vegetariáni.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
Recept na novoroční čočkovou polévku krok za krokem
Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby se nás držely peníze. Pokud vás omrzel klasický recept na čočkovou polévku, vyzkoušejte tuto s řapíkatým celerem, mrkví a spoustou koření. Nemá chybu!
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena