2 stroužky | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
1-2 lžíce | majoránka | |
1 ks | cibule | |
1.5 l | voda | |
2 ks | mrkev | |
1 ks | petržel | |
1 lžíce | olivový olej | |
1 hrnek | červená čočka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
libeček |
Mrkev a petržel oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Čočku propláchneme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, oloupaný česnek nasekáme nadrobno. Ve větším hrnci rozehřejeme olej s máslem, vsypeme cibulku a orestujeme, poté přidáme česnek a necháme rozvonět. Přidáme mrkev s petrželí a pár minut restujeme. Vsypeme čočku, zalijeme vodou, přidáme lžičku libečku, sůl a vaříme cca 15 minut do změknutí. Hotovou čočkovou polévku podle chuti dosolíme a dochutíme větším množstvím majoránky. Čočkovou polévku s kořenovou zeleninou podáváme horkou, ještě lépe chutná po odležení na druhý den. Díky drobné zelenině chutná i dětem.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena