1 balení | čočka | |
1 svazek | jarní cibulka | |
4-5 stroužků | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
3 lžíce | sušené lahůdkové droždí | |
1 lžíce | hotová světlá jíška | |
2-3 ks | bobkový list | |
podle chuti | ||
---|---|---|
mletý barevný pepř | ||
sůl | ||
majoránka | ||
ocet | ||
podle potřeby | ||
zeleninový vývar |
Čočku propláchneme a namočíme na pár hodin do vody. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na drobná kolečka. Česnek oloupeme a nadrobno nasekáme.
Na másle osmahneme cibulku, přidáme rozvonět česnek a vsypeme čočku. Lehce orestujeme, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí. Nezapomeneme přidat pepř a bobkový list. Když je čočka téměř měkká, osolíme, zahustíme světlou jíškou a necháme probublat. Nakonec přidáme sušené lahůdkové droždí a dochutíme podle potřeby solí, pepřem, majoránkou. Nakonec přidáme podle chuti ocet, já používám jablečný. Necháme prohřát a máme hotovo.
Čočku na kyselo s jarní cibulkou podáváme s vejcem či párkem, kyselou okurkou a co kdo má rád.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Recept na výbornou čočkovou polévku krok za krokem
Recept na hustou čočkovou polévku vylepšenou opečenou slaninou. Podle postupu krok za krokem ji zvládne každý.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena