3 stroužky | česnek | |
200 g | cizrna | |
3 lžíce | olivový olej | |
1 ks | citronová šťáva | |
1 lžíce | sezamová pasta tahini | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý římský kmín | ||
mletý černý pepř |
!TIP k přípravě
Cizrnu lze použít také suchou, jen je potřeba ji před vařením na noc namočit do vody. Druhý den vodu slijeme a v neosolené vodě uvaříme doměkka, je hotová asi za 40 minut. Solíme až ke konci vaření, aby nám sůl zbytečně neprodloužila změknutí luštěniny. Uvařenou cizrnu slijeme a používáme stejně jako sterilovanou.
Víte co znamenají asado, piroh či hummus a kde se vaří? Zjistěte to v našem kvízu
Za těmito exotickými názvy se ukrývají skvělé pochoutky, některé možná máte rádi i vy. Víte ale odkud pocházejí? Vyzkoušejte si náš test mezinárodní kuchyně.
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Autor:Kjákoja
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena