omáčka | ||
---|---|---|
400 g | cizrna | |
2 lžíce | kokosový olej | |
1 lžíce | červená kari pasta | |
1 lžička | mletý římský kmín | |
200 g | červená čočka | |
100 ml | rajčatový protlak | |
3 kostky | kuřecí bujón | |
1.5 l | voda | |
Neuvedeno špetka | sůl | |
Neuvedeno špetka | pepř | |
příloha | ||
200 g | rýže basmati | |
na ozdobu | ||
1 hrst | čerstvý koriandr | |
1 ks | bio citron |
Cizrnu namočíme přes noc do studené vody (cca 12 hodin).
Druhý den cizrnu scedíme, uvaříme podle návodu na obalu a dáme stranou. Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme pod pokličkou vychladnout.
Rozpálíme si hlubší pánev s olejem. Orestujeme na něm curry pastu a kmín. Přidáme propláchnutou čočku a vše znovu orestujeme a zalijeme protlakem. Bujon rozmícháme ve vodě, směs na pánvi zalijeme připraveným bujonem a necháme 15 minut probublávat na středním stupni.
Cizrnové curry dochutíme solí a pepřem. Poté do curry přidáme uvařenou cizrnu a ještě 5 minut provaříme. Do misek rozdělíme rýži a přelijeme připraveným curry. Ozdobíme čerstvým koriandrem a měsíčkem dobře omytého citronu.
Zahřejte se kořením aneb kari v receptech
Kari - úžasně voňavá a nezaměnitelná směs koření složená hlavně z kmínu, koriandru a kurkumy, která kari dodává zářivě zlatou barvu. Pojďme se podívat na pár receptů, ve kterých kari nesmí scházet.
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Autor:Sofie
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena