Cizrnu propláchneme a přes noc (nebo alespoň na 6 hodin) namočíme. Druhý den vodu slijeme, nalijeme čerstvou a cizrnu vaříme do změknutí (asi 45 minut), ke konci vaření přidáme sůl. Měkkou cizrnu slijeme.
Mezitím připravíme zelí. Zelí slijeme, překrájíme, případně propláchneme (záleží na tom, jak moc je kyselé), zalijeme vodou a dusíme doměkka asi 25 minut. Nakonec jej dochutíme solí a cukrem, případně octem. Přřebytečnou vodu scedíme.
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a na másle ji necháme zesklovatět, pak přidáme na malé kostičky pokrájené uzené maso a osmahneme. Přidáme zelí a cizrnu, promícháme a společně chvíli prohříváme.
Takto připravenou cizrnu po valašsku podáváme jako hlavní chod.