2 ks | cibule | |
0.5 ks | citron | |
2 ks | pórek | |
500 g | cizrna | |
3 lžíce | olivový olej | |
600 ml | zeleninový vývar | |
2 lžíce | mletá sladká paprika | |
200 ml | rýžová smetana | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř | ||
mleté chilli | ||
příloha | ||
500 g | jasmínová rýže |
Cizrnu namočíme na 12 hodin do studené vody, poté ji scedíme a uvaříme v nové vodě doměkka. Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kousky a opečeme ji v hrnci na oleji. Pokud máme doma mahá koření, můžeme ho použít - a to tak, že ho trochu opečeme ještě před vložením cibule. Pokud mahá koření nemáme, nevadí. Po pár minutách smažení přidáme k cibuli mletou papriku, promícháme a ještě minutku opékáme. Cibulku zalijeme zeleninovým vývarem, který můžeme připravit z vody, ve které se vařila cizrna, a přidáním zeleninového bujonu. Chvilku povaříme, dokud cibule nezměkne. Do hrnce k cibuli přidáme asi třetinu uvařené cizrny a celý obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem. Tímto postupem si zajistíme, že již nemusíme pokrm zahušťovat. Do rozmixované směsi přidáme zbytek cizrny a pórek nakrájený na kolečka či proužky a vaříme, dokud pórek nezměkne. Nakonec přidáme rostlinnou smetanu (můžeme použít například sójovou, rýžovou či ovesnou), dochutíme solí, pepřem, chilli a šťávou z citronu. Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě. Cizrnu na paprice s pórkem zdobíme čerstvým pórkem či petrželkou a podáváme s jasmínovou rýží nebo s čerstvým chlebem.
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Autor:Erik Green
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena