těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
4 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
1 ks | citron | |
2 lžičky | kypřicí prášek do pečiva | |
200 g | cukr krupice | |
1 balení | vanilkový cukr | |
250 g | polohrubá mouka | |
200 g | smetana ke šlehání | |
poleva | ||
120 g | cukr moučka | |
2 hrstě | rybíz | |
2 lžíce | citronová šťáva | |
1 lžíce | horká voda |
Troubu předehřejeme na 175 °C. Vajíčka rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Do našlehaných žloutků s cukrem postupně zašleháváme rozpuštěné máslo, smetanu, citronovou šťávu, nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem. Jakmile vznikne jednolité těsto, lžící nebo stěrkou vmícháme zlehka po částech ušlehaný sníh z bílků.
Těsto vlijeme do připravené máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pokud se rozhodneme přidat rybíz, lijeme těsto do formy po částech a prosypáváme rybízem. Seshora těsto zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut. Propečenost těsta otestujeme špejlí, pokud se již nelepí drobky na špejli, vytáhneme babetu z trouby. Nesušíme moučník v troubě zbytečně dlouho. Po cca 5 minutách ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme polevu. Na polevu si do misky prosejeme moučkový cukr a rozmícháme s citronovou šťávou a horkou vodou. Případně naředíme šťávou či vodou, přihustíme cukrem. Polevou polijeme vychladlou babetu, necháme zaschnout, můžeme dozdobit rybízem a podáváme.
Nejvoňavější bábovka? Tahle s citronovou polevou a levandulí vás dostane!
Recept na vynikající levandulovou bábovku s citronovou polevou krok za krokem, kterou rozhodně musíte vyzkoušet! Provoní celou domácnost.
Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem
Dnes si podle FOTOPOSTUPU krok za krokem ukážeme, jak rychle připravit rybízový koláč s drobenkou. Je jednnoduchý, rychlý a výborný.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena