200 g | slanina | |
2 ks | cibule | |
2 lžíce | olivový olej | |
300 g | sýr gruyére | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
těsto | ||
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
170 g | hladká mouka | |
zálivka | ||
3 ks | vejce | |
1 kelímek | zakysaná smetana | |
muškátový oříšek | ||
1 kelímek | smetana ke šlehání |
Velké cibule oloupeme, očistíme a nakrájíme na tenké měsíčky. Slaninu nakrájíme na nudličky. Sýr na kostičky. Gruyére můžeme nahradit třeba ementálem nebo směsí tvrdých sýrů. Nepoužíváme ale eidam. V pánvi rozehřejeme olivový olej a vsypeme slaninu. Orestujeme ji dozlatova a přidáme cibuli. Zvolna ji restujeme také dozlatova. Cibulka bude mírně nasládlá. Zatím si připravíme těsto. Do mísy prosejeme mouku. Osolíme ji, rozklepneme do ní vejce a přidáme změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na tenkou placku. Máslovým těstem vyložíme koláčovou nebo dortovou formu. Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzduch na 160 °C. Dno připravené formy rovnoměrně poklademe cibulovou směsí. Sýrem posypeme cibulovou směs. Lehce osolíme a opepříme. V misce smícháme obě smetany s vejci a smetanovou směs osolíme, opepříme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Smetanou rovnoměrně zalijeme koláč. Cibulový quiche vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut, nebo než smetanová hmota ztuhne a zezlátne. Cibulový quiche necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat. Doplnit jej můžeme kysanou smetanou.
6 báječných receptů na slané koláče
Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.
Videorecept: Slaný koláč s jarní cibulkou
Slaný koláč má mnoho variant a je oblíbeným pohoštěním - hodí se na večírek, narozeninovou oslavu, piknik, ale i jen tak k večeři. Základem slané náplně v dnešním videoreceptu je jarní cibulka, vejce, smetana a strouhaný sýr. Doporučujeme vyzkoušet, chutná báječně!
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena