Dáme vařit 1,5 litru vody, do které přidáme 2 zeleninové bujony, 4 lžičky sojové omáčky a 3 lžičky grilovacího koření. Do vařící vody vsypeme sojové plátky a vaříme 20 minut. Poté sejmeme z plamene a uvařené sojové plátky necháme až do zchladnutí v nálevu. Ten pak vylijeme, sojové plátky mírně vymačkáme a nakrájíme na širší proužky. Je možné si takto sojové maso připravit i večer, místo plátků jsou dobré i nudličky.
Očistíme si cibuli a hlívu a oboje nakrájíme na silné plátky. Sojové plátky nakrájíme na proužky, ale můžeme je nechat celé. Dlouhé feferonky nakrájíme na jemné proužky.
V hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli a chvíli restujeme. Asi po 2 minutách přidáme feferonky, hlívu a rozdrobený bujon, zamícháme, přidáme majoránku a koření. Po dalších 3 minutách zalijeme pivem s trochou vody a dusíme 5 minut. Na závěr cibulový guláš zahustíme hrubou moukou a chuť doladíme kečupem a plnotučnou hořčicí.
K cibulovému guláši na pivě se hodí brambory, ale chutná i s pečivem.
Poznámka: Pivo se dá použít světlé i tmavé, ale takové, které není hořké. Místo hlívy se do guláše může přidat paprika, mrkev, nebo mrkev s celerem. Cibule jsem použila středně velké, aby kroužky v guláši byly úhledné, v případě malé či velké cibule upravíme počet.