1-2 lžičky | med | |
100 ml | olivový olej | |
2 lžíce | ocet vinný | |
1 ks | červená cibule | |
1 hrst | pšeničný bulgur | |
1 ks | uzený tempeh | |
2 hrstě | čočka šošovica ve slaném nálevu v konzervě | |
2 hrstě | červené fazole v konzervě | |
2 hrstě | kukuřice v konzervě | |
1 balení | mix salátů | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Nejprve si uvaříme bulgur podle návodu na obalu. Mezitím si nakrájíme červenou cibuli (nahrubo či najemno podle chuti). Až se bulgur uvaří, scedíme a smícháme ve větší míse s nakrájenou cibulí, čočkou z konzervy (nutno vylít z konzervy vodu) a s červenými fazolemi a kukuřicí z konzervy (stejně tak u obou vylít vodu). Přidáme mix salátů, opět dle chuti. V menší misce si připravíme zálivku. 2 lžíce vinného octa nalijeme do misky, osolíme a opepříme (raději méně, můžeme ještě dochutit, až bude hotová). Přidáme 1-2 lžičky medu, mícháme metličkou. Pomaličku naléváme 100 ml olivového oleje a přitom mícháme metličkou. Ochutnáme, popřípadě přidáme sůl nebo pepř. Zálivka by měla být lehce nakyslá a zároveň nasládlá, lehce hustá. Další krok je nalít zálivku do salátu a zamíchat. Vezmeme uzený tempeh a ohřejeme na páře, nakrájíme na plátky a položíme na připravený salát. Tip: Množství všech ingrediencí až na vinný ocet a olivový olej je zcela podle vaši chuti, můžete dát více nebo méně než udávám v receptu. Tohle množství vám vyjde na dvě menší porce.
Vaříme s červenou čočkou: Vděčná luštěnina do polévek, karbanátků i salátů
Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci. Pokud rádi experimentujete, určitě ji častěji zařaďte do svého jídelníčku. Přinášíme vám pár tipů, co dobrého si z červené čočky uvařit.
Autor:Klára Kočí
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena