1 hrst | rozinky | |
1 lžíce | rajčatový protlak | |
1 ks | lilek | |
1 ks | velká cibule | |
1 lžíce | kari koření | |
2 lžíce | ocet vinný | |
1 hrst | piniové ořechy | |
2 lžíce | třtinový cukr | |
0.5 ks | řapíkatý celer | |
4 plátky | loupaný čerstvý zázvor | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
5 lžic | voda | |
podle chuti | ||
sůl | ||
koriandr mletý | ||
čerstvě mletý zelený pepř |
Cibuli, řapíkatý celer a lilek očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Zázvor oloupeme a jemně usekáme. Oříšky nasucho opražíme na pánvi. Rozinky podle potřeby pokrájíme. Na oleji zvolna orestujeme cibuli, celer a zázvor. Po 3 - 4 minutách vmícháme nakrájený lilek a opékáme dalších 5 minut. Potom směs ochutíme cukrem, octem a kari kořením. Vmícháme rajčatový protlak, rozinky, piniové oříšky podlijeme vodou a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Nakonec směs okořeníme, koriandrem, solí a pepřem. Lilkové chutney je výbornou přílohou ke steakům nebo grilované zelenině. Chutney podáváme teplé s rýží nebo pečivem.
Lilek čili baklažán – skvělá zelenina do pomazánek, salátů i na gril
Lilek neboli baklažán pochází z Balkánu, patří do čeledi lilkovitých a i když se z botanického hlediska řadí mezi ovoce, v gastronomii je obvykle považován za zeleninu. Milovníci lilku si bez něj jistě neumí představit žádnou letní grilovačku, jeho využití v kuchyni je mnohostranné a pokud nepatříte k jeho zatvrzelým odpůrcům, zkuste se o něm spolu s námi dozvědět o málo víc.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena