1 l | vývar | |
100 g | máslo | |
1 ks | cibule | |
50 g | parmazán | |
400 ml | bílé víno | |
1 svazek | zelený chřest | |
300 g | rýže kulatozrnná |
Nakrájenou cibulku osmahneme na másle, přidáme kulatou rýži a osmahneme. K rýži přilijeme víno a polovinu vývaru. Necháme povařit 10 minut. K rýži vložíme nakrájený čerstvý zelený chřest, přilijeme zbytek vývaru a necháme povařit dalších 7 minut. Chřest musí být uvnitř křupavý a rýže uvařená. Na závěr přisypeme parmazán a zamícháme. Chřestové rizoto na víně rozdělíme na talíře a horké podáváme.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Sezóna chřestu je v plném proudu
V květnu se už jaro rozjelo naplno a v obchodech a na trzích se od farmářů objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu sezónní. Dnes se podíváme na chřest.
Autor:Efik
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena