1 kostka | cukr | |
3 ks | vejce | |
3 lžíce | máslo | |
200 ml | smetana | |
1 plátek | citron | |
500 g | chřest | |
1 špetka | muškátový oříšek | |
750 ml | vývar z chřestu | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
petrželka | ||
pažitka | ||
jarní bylinky |
Do hrnce dáme omytý a oloupaný chřest. Kousek chřestu od spodu odlomíme, protože bývá dřevnatý. Přidáme kostku cukru, plátek citronu a kousek másla. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí asi 10 minut. Potom citron vyndáme a všechno rozmixujeme ručním mixérem. V hrnci na polévku rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku, ze které na másle připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji prochladlým chřestovým vývarem a dobře promícháme. Nejlépe to jde šlehací metličkou. Chřestová polévka musí být hebká a jemná jako mušelín v barvě slonovinové kosti. Podle chuti osolíme a ovoníme muškátovým květem či oříškem a zvolna provaříme. Mouka nesmí být v polévce za žádnou cenu cítit. Je-li potřeba, polévku prolijeme přes cedník a závěrem zjemníme přidáním smetany. Pokud si chceme dopřát, tak i malým plátkem másla. Samozřejmě můžeme přidat i trochu sladké ušlehané smetany v podobě malého kopečku rovnou do talíře, ale než to uděláte, ochutnejte. Třeba dojdete k názoru, že tahle polévka už k dokonalosti nepotřebuje vůbec nic. Její vrcholné číslo teď přijde. Na dno každého talíře položíme jedno čerstvé zastřené vejce a zalijeme horkou polévkou. To udělá s chutí veliké divy a dodá polévce zaručeně šmrnc. Chřestovou polévku s vejcem na talíři přizdobíme jarními bylinkami a podáváme.
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Autor:Moravanda
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena