100 g | slanina | |
50 g | tvrdý sýr | |
200 g | zelený chřest | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
pepř | ||
podle potřeby | ||
olivový olej |
1. Výhonky zeleného chřestu omyjeme, odkrojíme konce a lehce dočistíme škrabkou konce, které zůstaly. Chřest naskládáme vedle sebe na pečící papír, lehce potřeme olivovým olejem (pomocí mašlovačky), posypeme slaninou nakrájenou na kostičky a nastrouhaným oblíbeným tvrdým sýrem, zde jsme použili grana padano.
2. Chřest vložíme do rozehřáté trouby na 175 °C a pečeme cca 10 minut.
3. Chřest zapečený se sýrem a slaninou servírujeme ihned po upečení, dokud je vše křupavé a chřest na skus.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Sezóna chřestu je v plném proudu
V květnu se už jaro rozjelo naplno a v obchodech a na trzích se od farmářů objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu sezónní. Dnes se podíváme na chřest.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena