4 ks | vejce | |
1 ks | bobkový list | |
3 lžíce | olivový olej | |
3 lžíce | vinný ocet (bílý) | |
400 g | zelený chřest | |
150 g | schwarzwaldská šunka | |
50 g | sýr Grana Padano | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Tenké stonky chřestu očistíme a ulomíme dřevnaté konce, dlouhé asi 3 cm. Nevyhazujeme je a použijeme je později například k přípravě zeleninového vývaru. Stonky svážeme kuchyňským provázkem do svazečků a vložíme do vařící osolené vody na 10 minut. Ihned po uvaření ponoříme chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se křehkost a barva zeleniny. Rozdělíme ho do 4 svazečků, každý zabalíme do šunky, přendáme do zapékací mísy a zakapeme olivovým olejem.
Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a zapékáme po dobu 15 minut.
Mezitím si připravíme ztracená vejce. Do rendlíku dáme 300 ml vody, ocet, lžičku soli a bobkový list. Když voda začne vřít, snížíme teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna. Pomocí vidličky vytvoříme ve vodě vír a vklepneme do něj vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký.
Vejce opatrně vyjmeme, rozložíme na zapečený chřest, opepříme a osolíme. Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem podáváme jako výborný předkrm.
Zdroj: Billa
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Autor:Tým Vaření.cz
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena