100 g | slanina | |
2 ks | vejce | |
2 lžíce | máslo | |
200 g | zelený chřest | |
omáčka | ||
---|---|---|
70 g | máslo | |
1 ks | žloutek | |
1 lžička | voda | |
1 špetka | pepř | |
1 lžička | citronová šťáva |
Nejprve si očistíme zelený chřest, tedy odkrojíme konce a lehce dočistíme škrabkou konce, které zůstaly. Jednotlivé výhonky obalíme plátky slaniny a pár minut opečeme na másle (nejlépe přepuštěném) na pánvi.
Mezitím si připravíme zrychlenou verzi holandské omáčky, která je hotová do půl minuty. Dáme si rozehřát máslo do rendlíku, mezitím si nachystáme do nádoby s ponorným mixérem čerstvý žloutek s citronovou šťávou a vodou, špetkou soli a pepře. Začneme mixovat a po troškách přilévat horké máslo, které by mělo mít 100 stupňů.
Chřest se slaninou a holandskou omáčkou servírujeme společně na talíři, případně ještě dochutíme solí a pepřem. Můžeme doplnit o pošírované vejce.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Sezóna chřestu je v plném proudu
V květnu se už jaro rozjelo naplno a v obchodech a na trzích se od farmářů objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu sezónní. Dnes se podíváme na chřest.
Jemná a krémová: Polévka ze zeleného chřestu krok za krokem
Vyzkoušejte polévku ze zeleného chřestu. Je jemná, krémová a s rozpečenou bagetkou sypanou sýrem chutná báječně. Recept je velmi jednoduchý.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena