4 ks | vejce | |
2 lžíce | máslo | |
2 balíčky | mozzarella | |
1 balíček | bílý chřest | |
omáčka | ||
---|---|---|
1 lžíce | cukr | |
1 stroužek | česnek | |
100 ml | olivový olej | |
3 lžíce | citronová šťáva | |
0.3 lžičky | mletá sladká paprika | |
0.3 lžičky | hořčice prášková | |
podle chuti | ||
sůl | ||
1 lžička | ocet | |
mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
bylinky |
Nejdříve si připravíme omáčku, kterou necháme nejméně 8 hodin před použitím rozležet. Stroužek česneku oloupeme a rozkrojíme podélně na třetiny. Ve skleničce s uzavíratelným víčkem protřepeme olivový olej s citronovou šťávou, cukrem, paprikou, hořčicí, solí, čerstvě drceným černým pepřem a nakrájenými plátky česneku. Okapaný sýr nakrájíme na silnější plátky. Chřest očistíme od dřevnatých částí, oloupeme a v osolené vodě povaříme asi 3 - 6 minut. Záleží na síle chřestu. Potom chřest zprudka ochladíme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Do většího hrnce nalijeme asi 3 cm vody, kterou ochutíme solí, octem a přivedeme k varu. Do mírně vroucí probublávající vody pozvolna vkládáme rozklepnutá vejce a "táhneme" asi 2 - 3 minuty tak, aby žloutky byly tekuté a bílky tuhé. Takto pošírovaná vejce necháme na ubrousku okapat. Na másle necháme krátce prohřát okapaný chřest, který rozdělíme na talířky, poklademe pošírovaným vejcem, obložíme sýrem a zakapeme omáčkou. Chřest s pošírovaným vejcem ozdobíme řeřichou nebo jinými bylinkami. Pokrm podáváme s pečivem.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Recept na chřest s holandskou omáčkou
Zdroj: Šéfkuchařovy recepty na Aktuálně.tv
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena