těsto | ||
---|---|---|
550 g | hladká mouka | |
1 balíček | sušené droždí | |
1 lžička | třtinový cukr | |
1 lžička | himalájská sůl | |
50 ml | olivový olej | |
370 ml | voda | |
náplň | ||
1 hrneček | rajčatová passata | |
1 plechovka | černé olivy bez pecek | |
2 stroužky | česnek | |
1 lžička | sušené oregano | |
1 lžička | pepř a sůl |
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sušené droždí, cukr a špetku soli a promícháme. Poté přilijeme olej a vlažnou vodu a uhněteme vláčné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout.
Poté těsto znovu prohněteme a rozdělíme na 2 části. Uválíme dva pláty, které pomažeme rajčatovou passatou a posypeme sušeným oreganem, prolisovaným česnekem, na plátky nakrájenými olivami a solí a pepřem. Oba pláty srolujeme, podélně rozřízneme a zamotáme. Takto připravené pláty vložíme do pečícím papírem vyložené formy na chlebíček a necháme zhruba 20 minut dokynout.
Troubu si předehřejeme na 180°C a chlebíček pečeme zhruba 45 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout a poté můžeme chlebový pletenec s olivami nakrájet a podávat.
Recept na ciabattu s olivami a sušenými rajčaty krok za krokem
Recept je sice trochu časově náročnější, ale odměnou nám bude výborné italské pečivo, které nejlépe chutná potřené olivovým olejem s čerstvými bylinkami.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena