Dva dny dopředu si smícháme hrnek žitné chlebové mouky s půl hrnkem vody. Necháme v uzavřené misce 48 hodin. Nejprve se nebude zdánlivě dít nic, pak začne těsto perlit a před pečením začne bouřlivě kynout, dělají se ve vysoké pěně bubliny.
Do hlubší mísy nasypeme po hrnku hladké, polohrubé, celozrnné pšeničné mouky a mouky na domácí chléb. Přidáme sůl, mahu koření (možno nahradit kmínem) a čtvrt lžičky sušeného droždí (pro jistotu), kvásek je mladý. Pak vmícháme kvásek a vodu. Smícháme a necháme 12 - 18 hodin kynout přikryté.
Na vál si nasypeme mouku a do ní vlijeme těsto. Rozetřeme pomocí stěrky na placku vysokou asi 3 cm. Pak párkrát přeložíme ze shora dolů, zdola nahoru, zprava doleva a zleva doprava (jako obálku). Pokusíme se vytvarovat kouli a necháme 2 hodiny kynout v otrubami nebo moukou vysypané utěrce, případně v míse pod utěrkou.
Po hodině a půl si zapneme troubu s nachystaným hrncem s poklicí. Remosce stačí na vyhřátí 10 minut. Pak do horkého hrnce sesuneme těsto, přiklopíme poklicí a dáme na 30 minut péct. Sundáme poklici a chléb dopečeme. Můžeme potřít slabě osolenou a octem okyselenou vodou. Tento kváskový chléb, který jsem pekla, se dopékal 15 minut.
Ihned po upečení můžeme chleba z kvásku opět přetřít ochucenou vodou. Je to sytý chlebíček se skvělou kůrčičkou. Čistá práce - umíchat těsto, překládat ho a strčit do trouby - mě stála 10 minut. Zbylou práci za nás vykoná dlouhé kynutí. Do doby přípravy jsem zahrnula práci s těstem a pečení.