5 stroužků | česnek | |
1.5 l | vývar z kostí | |
3 ks | chilli paprička | |
2 ks | bobkový list | |
0.3 lžičky | skořice mletá | |
500 g | hovězí mleté maso | |
2 lžičky | mletý kmín | |
1 lžička | sušené oregano | |
2 snítky | čerstvý tymián | |
1 konzerva | kukuřice sterilovaná | |
2 konzervy | rajský protlak | |
2 ks | červená cibule | |
3 lžíce | mletá sladká paprika | |
0.5 lžičky | mletý černý pepř | |
2 konzervy | konzervovaná rajčata | |
4 konzervy | červené fazole v nálevu | |
2 lžíce | sušená majoránka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
třtinový cukr |
Cibuli, česnek, chilli papričky a tymián nasekáme a osmahneme na oleji v hrnci. Mleté a pouze osolené maso orestujeme v samostatné pánvi na mírném ohni s trochou oleje dozlatova. Do hrnce přidáme koření (kmín, papriku, pepř) a povaříme, dokud se neuvolní jeho aromatická vůně. Pak vmícháme mleté orestované maso a dobře promícháme. Přidáme konzervovaná rajčata, mírně osolíme a necháme na mírném ohni chvíli provařit. Poté zalijeme vývarem, přidáme rajský protlak, třtinový cukr, skořici a bobkový list. Přivedeme k varu a necháme opět provařit. Jakmile omáčka začíná houstnout, přidáme fazole a kukuřici, která dodá sladkost a dále oregano, majoránku a necháme vařit po dobu cca 10 minut, aby fazole nasály všechny chutě naší chilli omáčky. Pokud je potřeba, chilli con carne dochutíme a můžeme servírovat. Omáčku lze ještě zjemnit trochou smetany na vaření. K chili con carne jsou jako příloha výborné restované brambory, rýže nebo čerstvé pečivo.
Máte chuť na hovězí? Vrhněte se na jednoduché chilli con carne
Vyzkoušejte si připravit krok za krokem texaskou specialitu - pikantní pokrm chilli con carne, kde kromě hovězího a zeleniny užijeme i pořádnou dávku koření a chilli papriček.
Jalapeňos – chilli papričky, které bodují nejen v mexické kuchyni
Pokud máte rádi ostrá jídla, pak určitě znáte tento druh chilli papričky, ale jestli považujete Jalapeňos za super extra pálivou pochutinu pro otrlé, pak vás musíme vyvézt z omylu. Jalapeňos můžeme zařadit mezi mírně až středně pálivé, na stupnici pálivosti všech druhů papriček měřené v jednotkách SHU jsou dokonce takové druhy jako je Purpur, Maylon nebo Red Giant až čtvrté od konce!
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena