7 stroužků | česnek | |
300 g | brambory | |
750 ml | zeleninový vývar | |
100 g | čerstvé žampiony | |
70 g | smetanový tavený sýr | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
300-400 ml | smetana na vaření | |
rostlinný olej | ||
podle chuti | ||
0.3 lžičky | sušený tymián | |
drcený kmín | ||
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř |
Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky. Očištěné žampiony nakrájime na plátky a stroužky česneku nasekáme nahrubo.
V hrnci, na zahřátem oleji a velmi zvolna, necháme zesklovatět česnek, poté vmícháme drcený sušený tymián a jakmile se rozvoní, vše zalijeme vývarem a vložíme připavené brambory. Základ polévky přivedeme k varu a vaříme, dokud nebudou brambory zcela měkké.
Mezitím v pánvi na oleji orestujeme žampiony, které ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Houby podlijeme malým množstvím vývaru, přidáme tavený sýr, který za stálého mícháme necháme rozpustit a směs odložíme stranou.
Měkké brambory s vývarem rozmnělníme ponorným mixerem na hladký krém. Poté přidáme podušené žampiony se sýrem a vmícháme smetanu. Polévku ještě asi 5 minut za občasného míchání povaříme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Česnekový krém se žampiony a sýrem rozdělíme na porce, ozdobíme bylinkami a ihned podáváme.
Zelený hrášek v receptech: Do polévky, rizota i k masu
Hrášek svou sytě zelenou barvou, nasládlou chutí a křupavostí okouzluje nejeden letní talíř. Pokrmy z něj jsou svěží, nenáročné a nabité energií. Pusťte ho do kuchyně a užijte si jeho sezónu, která právě odstartovala.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena