Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Ve vodě s bujonem a kmínem uvaříme téměř doměkka.
Mezitím oloupeme stroužky česneku, zelený hrášek vyloupeme. Slaninu nakrájíme na kostičky necháme vyškvařit.
Brambory nesléváme, do vody přidáme hrášek, mletou sladkou papriku, vegetu, mletý pepř a povaříme dalších 10 minut. Nakonec vmícháme slaninu, do polévky prolisujeme česnek a vmícháme zelenou petrželku.
Opečeme krajíce chleba na oleji jako klasické topinky, potřeme stroužkem česneku a mírně osolíme. Topinky nakrájíme na kostičky.
Česnekovou polévku rozdělíme do misek, zasypeme krutony a strouhaným sýrem.
Česnekovou polévku s krutony můžeme nechat i den dva odležet, chuť bude intenzivnější. Vegetariáni vynechají slaninu.