12 stroužků | česnek | |
3 ks | vejce | |
50 g | máslo | |
50 g | sádlo | |
1.3 l | voda | |
2 ks | houska | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
čerstvá petrželka |
1. Připravíme si uvedené suroviny. Česnek oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Česnek lehce osmažíme na tuku, zalijeme horkou osolenou vodou a necháme několik minut povařit.
2. Z bílků ušleháme pevný sníh, lžičkou jej vhazujeme jako malé nočky do polévky, kterou jsme stáhli z ohně. Když sníh v polévce ztuhne, rozšleháme do polévky žloutky, ale už dále nevaříme. Takto připravenou česnečku ochutíme pepřem. Do hotové polévky přidáme na másle osmažené žemle či chlebové krutony.
3. Horkou česnečku ihned podáváme. Je skvělým vyprošťovákem po bujaré noci.
!TIP k přípravě
Tento recept na česnekačku postrádá brambory, ovšem kdybyste chtěli polévku sytější, klidně je přidejte. Stačí je oloupat, nakrájet na menší kostičky a uvařit v osolené vodě zvlášť. Potom je přidat do polévky nebo rovnou do talíře či misek, ve kterých polévku budete podávat.
!TIP k servírování
Navrch použijte bylinky, k polévce se bude hodit čerstvá nasekaná petrželka, ale i majoránka, pokud ji máme po ruce. Česnečku krásně provoní.
Foto: Shutterstock.com
Zažeňte kocovinu: Krémová česnečka se sýrovými krutony vás dostane z nejhoršího
Vyzkoušejte lahodnou krémovou verzi klasické česnekové polévky. Chutná výborně!
Síla česneku: Užijte ho v receptech a posilujte svou obranyschopnost
Oddalovač stárnutí, dezinfekční prostředek a přírodní antibiotikum, které je původem z Asie, působí v čerstvé podobě velmi účinně. Už Pythagoras nazval česnek králem koření.
Autor:59
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena