- Ve vlažném a oslazeném mléce necháme vzejít kvasnice.
- Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, solí, rozpuštěným máslem a žloutky. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
- Asi po 30 minutách těsto promícháme a necháme znovu kynout. Doba kynutí je 2 - 4 hodiny.
- Těsto vyklopíme na vál vysypaný moukou a rozválíme nebo rukama roztáhneme na plát, ze kterého odkrajujeme stejně velké kousky. Do středu každého čtverce (asi 5x5 cm) dáme vrchovatou lžičku povidel, spojíme a zakulatíme.
- Buchtu jednu vedle druhé klademe do máslem vymazaného pekáčku, před přikládáním další buchty vždy okraj potřeme tak, aby se nám po upečení od sebe oddělily. Naplníme celý pekáček a ještě je na povrchu přetřeme máslem.
- České buchty s povidly pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 200 °C a pečeme, dokud nejsou na povrchu zlatavé.
- V pekáčku necháme buchty téměř vychladnout, před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.
Recept je asi na 25 kousků českých buchet s povidly. Náplň můžeme vystřídat třeba za makovou, ořechovou, tvarohovou nebo jablečnou.
-> Honzovy buchty: Jak na kynuté těsto, které se vždycky povede?