Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Asi po 5 minutách by mělo být hotovo.
Mouku nasypeme do mísy. Osolíme ji, utvoříme důlek a do něj vylijeme vykynutý kvásek. Do těsta dolijeme zbylé vlažné mléko s rozkvedlaným vajíčkem a tukem.
Hnětačem vypracujeme těsto. Těsto na české buchty necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Těsto rozdělíme asi na 20 stejných kousků.
Na pomoučněném vále těsto plníme švestkami a skládáme na vymaštěný plech a necháme ještě asi 5 minut kynout. Pak české buchty vlažítkem omastíme a dáme na 200 °C 20 minut zapéct. Pak teplotu stáhneme na 170 °C a necháme dopéct dozlatova.
Hotové české buchty překlopíme na vál a ocukrujeme.