4 lžíce | cukr | |
1 špetka | sůl | |
1 ks | cibule | |
2 lžíce | sádlo | |
5 ks | hřebíček | |
1 ks | brambor | |
200 ml | červené víno | |
700 g | kysané červené zelí | |
180 g | brusinky ve skleničce |
Kysané zelí (v sáčku, ne ve sklenici) přesuneme z obalu do hrnce, podlijeme červeným vínem, přidáme cukr a hřebíček. Přivedeme k varu a dusíme 15 minut. Mezitím si připravíme sádlo a nakrájíme větší cibuli (může být i bílá) nadrobno. Cibuli pozvolna opékáme na sádle, jakmile začne zlátnout, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zlehka zkaramelizovat. Do hrnce se zelím nastrouháme najemno větší syrovou bramboru a přidáme také zkaramelizovanou cibulku. Zelí 5 minut provaříme, poté vmícháme skleničku brusinek, necháme ještě pár minut provařit a odstavíme. Červené zelí s brusinkami podáváme zatepla jako přílohu k masu, skvěle doplní například svatomartinskou husu.
Svatomartinské hody - 6 nejlepších receptů na dokonalou hostinu
Přichází jedna z gastronomicky opěvovaných událostí - svatomartinské slavnosti, které neodmyslitelně patří k svátku svatého Martina. 11. listopad symbolizuje konec podzimu a příchod zimy, ale také bujaré veselí, popíjení mladého vína a pojídání slavnostních pokrmů v čele s tradiční svatomartinskou pečenou husou. Máme pro vás ty nejlepší recepty, se kterými zabodujete!
Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích
Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena