6 ks | vejce | |
2-3 lžíce | majonéza | |
1 lžíce | hořčice | |
100 g | sýr Kiri | |
nálev | ||
---|---|---|
1 lžička | cukr | |
250 ml | ocet | |
1 ks | cibule | |
300 ml | voda | |
1 ks | červená řepa | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
čerstvá pažitka |
Nejdříve si připravíme nálev. Červenou řepu a cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V kastrole promícháme vodu s octem, cukrem, solí a pepřem. Pak přidáme kolečka řepy a cibule a vše zvolna vaříme při mírné teplotě asi 30 minut. Hotový nálev přecedíme a necháme zchladnout. Mezitím uvaříme vejce natvrdo a vychladlá je oloupeme. Pak vejce vložíme do vlažného nálevu, tak aby byla zcela ponořená. V nálevu necháme velikonoční vejce asi 30 minut barvit. Obarvená vejce podélně rozřízneme. Žloutky, sýr, hořčici a majonézu vymícháme dohladka. Pak směs ochutíme solí, mletým pepřem a usekanou pažitkou. Takto připravenou náplní zdobíme půlky obarvených bílků, které necháme asi 20 minut odležet v chladu. Červená plněná velikonoční vejce podáváme na listech salátu. Výborně chutnají s celozrnným pečivem nebo toastem.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena