2-3 stroužky | česnek | |
1 ks | cibule | |
4 ks | rajče | |
1 lžička | libeček | |
2 lžíce | olivový olej | |
1 špetka | drcený kmín | |
1 ks | mladá cuketa | |
1 kostka | bujón zeleninový | |
250 g | půlená červená čočka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
podle potřeby | ||
voda |
Na recept si připravíme mladou cuketu a větší zralá rajčata. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Pokud nám vadí rajčatové slupky, můžeme rajčata nejdříve spařit a oloupat. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a nejprve osmahneme cibulku. Přihodíme cuketu, rajčata, česnek a asi 5 minut restujeme. Zelenina pustí vodu. Přidáme zeleninovou kostku s droždím (já ji kupuji ve zdravé výživě), přisypeme červenou půlenou čočku, libeček, kmín a přilijeme vodu. Pro začátek stačí 2 dl, podle potřeby můžeme během dušení přidat více. Červenou čočku s rajčaty a cuketou dusíme přibližně 12 minut za občasného promíchání. Čočku zahušťovat nemusíme, trochu se rozvaří a bude kašovitá, což bohatě stačí. Červenou čočku s rajčaty a cuketou podáváme jako hlavní chod. Vhodné pro vegetariány i vegany.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena