1 ks | celerová bulva | |
2-3 ks | brambory | |
1 ks | cibule | |
2-3 stroužky | česnek | |
1 špetka | muškátový oříšek mletý | |
2-3 lístky | bobkový list | |
2 lžíce | máslo | |
1 dl | smetana ke šlehání | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
zeleninový vývar | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý barevný pepř |
Celer oloupeme a nakrájíme na kostky, stejně tak brambory a cibuli. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na másle nejprve osmahneme cibulku, poté přidáme kostky celeru, brambor a dobře orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, česnek a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí cca 15 minut.
Celý obsah v hrnci rozmixujeme do hladkého krému (bobkový list vyjmeme), zjemníme smetanou a dochutíme muškátovým oříškem. Je-li potřeba, ještě trochu dosolíme apod.
Celerový krém podáváme s krutonky nebo jen tak samostatně.
Celer v receptech: Jak si na něm pochutnat?
Bulvový celer je ideální surovinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimální množství kalorií, oproti tomu poměrně dost vitaminů a minerálů. Tvoří základ mnoha zeleninových polévek, ale dá se konzumovat i v mnoha dalších podobách - syrový v pomazánkách a salátech, smažený, pečený i plněný. Vybrali jsme pro vás 10 skvělých receptů a v těchto úpravách si ho doslova zamilujete!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena