1 ks | cibule | |
2 ks | brambory | |
1500 ml | zeleninový vývar | |
1 lžíce | čerstvý tymián | |
300 g | houby čerstvé | |
1 ks | řapíkatý celer | |
100 ml | bílé suché víno | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli usekáme nahrubo. Lístečky tymiánu usekáme. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na oleji zvolna asi 10 minut restujeme nakrájenou cibuli, celer a tymián. Pak vše podlijeme bílým vínem a vaříme tak dlouho, dokud se tekutina téměř neodpaří. Nyní přilijeme vývar, vložíme brambory, osolíme, opepříme a zvolna vše uvaříme doměkka. Mezitím v jiném kastrůlku na oleji orestujeme houby, osolíme je a opepříme, podlijeme malým množstvím vývaru a podusíme doměkka. Celerovou polévku rozmixujeme dohladka, vmícháme podušené houby a podle potřeby naředíme vývarem. Vše ještě krátce povaříme, zjemníme smetanou a podáváme. Celerovou polévku s houbami a chutí tymiánu servírujeme v miskách a podáváme s toasty nebo čerstvým pečivem.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena