2/3 ovesných vloček pomeleme nebo rozmixujeme. Smícháme s podmáslím a necháme 2 hodiny nabobtnat. Mouku promícháme s droždím a dáme do mísy. K vločkové kaši přidáme zbylé ovesné vločky, máslo, mořskou sůl, přebrané, umyté a nadrobno pokrájené bylinky, majoránku, kmín a vypracujeme tuhé těsto. Přikryté necháme postát na teplém místě 30 minut.
Těsto ještě jednou promícháme a rozdělíme na tři díly. Na pomoučněné desce vyválíme tři přadénka a upleteme pleteničku. Položíme na pomoučněný plech, necháme ještě nakynout a v troubě předehřáté na 220 °C pečeme bylinkovou pleteničku asi 30 minut. Krátko před upečením potřeme pleteničku žloutky rozmíchanými v trošce vody a posypeme anýzem, kardamomem a kmínem.
Bylinkovou pleteničku vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a podáváme s
italskou sýrovou směsí.