Recept na typické vietnamské jídlo, které se mezi Čechy těší velké oblibě. Marinovaný a grilovaný vepřový bok, který se společně s rýžovými nudlemi a spoustou koriandru a jiných bylinek namáčí ve speciální omáčce.
1200 g | vepřový bok | |
1 svazek | čerstvý koriandr | |
1 balení | rýžové nudle Bun | |
marináda | ||
---|---|---|
5 lžic | rybí omáčka | |
4 lžíce | sójová omáčka | |
7 lžic | třtinový cukr | |
3 ks | šalotka | |
6 stroužků | česnek | |
1 ks | lime | |
2 lžíce | olej | |
2.5 lžíce | jablečný ocet | |
sůl | ||
čerstvě mletý barevný pepř | ||
omáčka | ||
2 hrnky | horká voda | |
8 lžic | rybí omáčka | |
8 lžic | třtinový cukr | |
2 ks | lime | |
6-8 ks | červená chilli paprička | |
6 stroužků | česnek | |
3-4 lžíce | čerstvý koriandr |
1. Vepřový bok (váha uvedena bez kosti) omyjeme a nakrájíme na co nejtenší plátky. Aby nám šlo krájení lépe, necháme maso v mrazáku trochu ztuhnout. Pokud použijeme vepřový bok s kůží, nemusíme ji odkrajovat, grilovaná kůže dodá pokrmu ještě více chuti - kůžička bude křupavá.
2. Na marinádu promícháme ve větší míse veškeré uvedené ingredience (oloupaný česnek najemno rozmačkáme či prolisujeme, cibuli nakrájíme nadrobno). Do marinády ponoříme všechny plátky vepřového masa a necháme marinovat alespoň pár hodin před samotným grilováním. Čím déle budeme maso marinovat, tím samozřejmě lépe, nabude více na samotné chuti, která mu má marináda dodat.
3. Nyní se vrhneme na přípravu Bún Cha omáčky, tu je dobré namíchat z uvedených surovin také alespoň 2 hodiny před grilováním masa, omáčka by se měla také trochu odležet, aby se chutě prolnuly. Česnek do omáčky nakrájíme na drobné kousky, chilli papričky na kolečka, limetku vymačkáme.
4. Těsně před grilováním si pak připravíme nudle. Ty se ve většině případů nevaří, ale jen zalévají téměř vroucí vodou, aby změkly. Při přípravě nudlí se držíme návodu na obalu
5. Poté už se jen stačí vrhnout na grilování namarinovaného vepřového bůčku, nasekat koriandr a připravit omáčku. Bún cha – vietnamský grilovaný bůček servírujeme nejlépe s hůlkami tak, že grilované kousky vepřového masa namáčíme spolu s bylinkami a nudlemi do omáčky. Můžeme přidat libovolnou zeleninu, výhonky, natrhané bylinky či přímo saláty jako přílohu.
Ilustrační foto: Shutterstock.com
Fantastická asijská chuťovka: Gyoza knedlíčky krok za krokem
Vyzkoušejte recept na parádní knedlíčky gyoza. Máme pro vás tentokrát jejich veganskou verzi - s veganským mletým masem a omáčkou, naučíme vás je krok za krokem.
Bude vonět až k sousedům! Marinovaný bůček na grilu krok za krokem
Recept na marinovaný bůček opečený na grilu, který se podle našeho fotoreceptu zaručené podaří. A jak chutná!
Videorecept: Milujete asijskou kuchyni? Smažená rýže inspirovaná Thajskem vás nezklame
Máme pro vás skutečnou bombu - smaženou rýži s kuřecím masem, zeleninou a vejci na thajský způsob. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm chuťově vyvážený a zároveň příjemně pikantní. Doporučujeme vyzkoušet!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena