400 g | hovězí kýta | |
2 stroužky | česnek | |
2 listy | citronová tráva | |
1 lžíce | rostlinný olej | |
2 lžíce | rybí omáčka | |
čerstvě mletý pepř | ||
300 g | tenké rýžové nudle | |
1 lžíce | rýžový ocet | |
1 lžíce | rostlinný olej | |
omáčka | ||
---|---|---|
1 stroužek | česnek | |
1 ks | chilli paprička | |
100 ml | rybí omáčka | |
1 lžíce | třtinový cukr | |
75 ml | rýžový ocet | |
300 ml | vařící voda |
Hovězí maso nakrájíme na 2 mm tenké plátky. Aby nám to šlo o něco snadněji, uložíme maso nejdříve na 30 minut do mrazáku. A samozřejmě použijeme opravdu dobře naostřený nůž.
Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Citronovou trávu důkladně oloupeme a stvol nakrájíme na jemné proužky. Nakrájené hovězí promícháme v misce s česnekem, citronovou trávou, rybí omáčkou, olejem a trochou pepře. Překryjeme potravinářskou folií a uložíme do lednice. Maso necháme alespoň hodinu marinovat. Arašídy nasucho opečeme dozlatova a po vychladnutí je nasekáme na kousky, budou krásně křupavé.
Nudle vložíme na 20 minut do vlažné vody. V hrnci přivedeme k varu větší množství vody. Scezené nudle vložíme do vroucí vody s trochou octa. Vaříme je zhruba 2 minuty na skus. Přesný čas vaření záleží na typu zvolených nudlí. Hotové nudle scedíme, propláchneme studenou vodou, aby se dále nevařily. Promícháme je s olejem, aby se neslepily.
Ledový salát nakrájíme na nudličky, bylinky natrháme na kousky velikosti sousta. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na tenké nudličky.
Připravíme si omáčku na Bún bò Nam Bộ. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno, chilli papričku nakrájíme na tenké plátky a promícháme s rybí omáčkou, cukrem, octem a vroucí vodou. Mícháme, až se cukr rozpustí. Omáčka by měla být pikantní a lehce nakyslá.
Rozehřejeme pánev a vložíme do ní vedle sebe plátky masa, zprudka je opečeme z obou stran, stačí 2–3 minuty. Maso ztmavne, ale zároveň zůstane ještě šťavnaté. Stejným způsobem opečeme zbylé plátky masa.
Do větší misky vložíme porci ledového salátu a na něj vyskládáme vedle sebe nudle, mrkev, mungo klíčky, bylinky, maso, opražené arašídy a cibulku. Přelijeme teplou omáčkou a Bún bò Nam Bộ ihned podáváme.
Foto: Shutterstock.com
Pokrmy inspirované Asií: Ochutnejte Pad Thai, knedlíčky Bahn Bao a smažené závitky
Milujete chutě asijské kuchyně? Z pestré nabídky jihovýchodu a východu největšího kontinentu jsme vybrali 7 pokrmů, na kterých si doma pochutnáte stejně dobře jako v pravém asijském bistru.
Vychutnejte si Vietnam: Úžasná polévka Pho bo krok za krokem
Vietnamská polévka Pho bo je poněkud pracnější. Proto si na její přípravu vynahradíme více času a doporučujeme jí uvařit raději dvojnásobné množství. Díky široké škále použitých ingrediencí je sytá a vydá tak za hlavní chod.
Videorecept: Milujete asijskou kuchyni? Smažená rýže inspirovaná Thajskem vás nezklame
Máme pro vás skutečnou bombu - smaženou rýži s kuřecím masem, zeleninou a vejci na thajský způsob. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm chuťově vyvážený a zároveň příjemně pikantní. Doporučujeme vyzkoušet!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena