2 ks | rajče | |
2 ks | vařená vejce | |
120 g | kuřecí prsní řízky | |
0.5 svazku | ředkvičky | |
2 lžíce | olej | |
1 lžíce | ocet nebo citronová šťáva | |
120 g | bulgur | |
250 ml | zeleninový vývar | |
4 lžíce | olivový olej extra virgin | |
podle chuti | ||
---|---|---|
1-2 stroužky | česnek | |
čerstvý nebo sušený tymián | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
2 lžíce | čerstvá pažitka | |
sůl |
1. Rajčata spaříme vařící vodou, slupku sloupneme a dužinu nakrájíme na drobné kostičky. Oloupaný česnek jemně nasekáme. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vařená, nebo dušená kuřecí prsa natrháme po vláknech na kousky. Očištěné ředkvičky nakrájíme na menší kousky.
2. V hluboké pánvi na zahřátem oleji necháme zesklovatět česnek. Poté přidáme rajčata, tymián, sůl a pepř a směs podusíme asi 10 minut. Následně vše zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu, vsypeme bulgur, vše promícháme a zvolna vaříme asi 5 minut, pak zdroj tepla vypneme a směs necháme asi 15 minut dojít. Vychladlý bulgur promícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou, dochutíme solí a pepřem, promícháme s pažitkou, vejci a trhaným masem a necháme asi 2 hodiny odležet v chladu.
3. Bulgur salát s trhaným masem rozdělíme na porce a podáváme jako přílohu ke grilovaným masům, ale klidně i samostatně s hlávkovým salátem a pečivem třeba jako svačinu či večeři.
Polníček a rukola v salátech: Lepší jste nejedli!
Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.
Videorecept: Zeleninový salát podle Anny
Univerzální recept na zeleninový salát, který můžete udělat i 100× jinak. Vypadá i chutná skvěle.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena