Základem kvalitního kynutého těsta jsou potraviny zavčas vyndané z lednice, tedy pokojové teploty. Učiníme tak ideálně asi 1 - 2 hodiny před počátkem práce. Těsně před tím, než začneme dělat těsto, rozpustíme máslo, aby stihlo vychladnout. Mouku prosejeme, abychom měli krásně kypré a lehoučké těsto, a přidáme všechny sypké přísady (sůl, cukr, citronová kůra, muškátový oříšek a cukr).
- Doprostřed mouky uděláme dolík a v něm rozmícháme nadrobené droždí se 2 lžícemi vlažného mléka.
- Počkáme, až kvásek zdvojnásobí svůj objem a rozkvedláme v dolíku do droždí 2 žloutky a mléko.
- Přidáme najemno strouhaný brambor a 5 lžic rozpuštěného másla. Vše pak zaděláme do vláčného těsta. Zpracováváme tak dlouho, až se na těstě dělají puchýře a nechytá se vařečku a stěn mísy, ve které zaděláváme.
- Těsto necháme v teple vykynout. Ale pozor, nedáváme na tepelný zdroj jako například zapnuté topení, aby se nespařilo. Necháme kynout asi hodinu.
- Po hodině těsto dáme na vál, rozválíme na asi 0,5 - 1 cm, uděláme nožem či rádýlkem čtverečky asi 10x10 cm. Plníme libovolnou nádivkou.
- Vymažeme pekáč hodně omastkem a buchty tam jednu po druhé dáváme tak, aby se dotýkaly, ale nebyly na sebe nahuštěné. Potřeme zbytkem másla. Pak necháme 30 minut v pekáči dokynout. Mezitím dáme předehřát troubu na 190 - 200 °C.
- Poté buchty pečeme asi 30 minut, až nahoře mají růžovou a tvrdou kůrku. Po vyjmutí z trouby buchty zvenku potřeme mašlovačkou namočenou v mléce. Jen maličko, zamezíme tak příliš tvrdé kůrce.
Po vzoru mé prababičky je možné použít na pečení místo pekáčku litinový buchťák, dá se ještě tu a tam ve vetešnictví či starožitnictví sehnat. Je to ideální nádoba na pečení buchet do rodin, kde mají rádi dobře opečené rohové buchty. Buchťák se skládá z obdélníkových chlívečků pro každou buchtu zvlášť, takže všechny buchty jsou pak rohové.
-> Honzovy buchty: Jak na kynuté těsto, které se vždycky povede?