Očistíme brambory, omyjeme je a najemno nastrouháme na struhadle. Do strouhaných brambor přidáme sůl, mouku a vypracujeme těsto tak, aby se odlepovalo od mísy. V případě příliš hustého těsta použijeme k ředění trochu vody.
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a z těsta nožem do ní oddělujeme středně velké halušky. Občas je promícháme, aby se nepřichytily na dno a počkáme, dokud všechny nevyplavou na povrch. Jakmile vyplavou, jsou halušky uvařené. Scedíme je a dáme do předem připravené mísy i s trochou vývaru z halušek.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a chvíli ji necháme vyškvařit. Brynzu pořádně promícháme s uvařenými haluškami a posypeme opečenou slaninou spolu s výpekem.
K brynzovým haluškám neodmyslitelně patří sklenice čerstvého podmáslí. Pokud však budete mít možnost ochutnat vedle brynzových halušek i žinčici, určitě ji vyzkoušejte.