2 ks | cibule | |
1 ks | brokolice | |
1.8 l | zeleninový vývar | |
100 g | smetanový bylinkový sýr | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
citron | ||
mletý pepř | ||
muškátový oříšek | ||
podle potřeby | ||
máslo | ||
na ozdobu | ||
45 g | lupínky mandlí |
Brokolici rozebereme na růžičky a důkladně ji opláchneme. Cibuli oloupeme a nasekáme na hrubo. Nakrájenou cibuli osmahneme ve velkém hrnci, ve kterém jsme nechali rozehřát kousek másla. Vsypeme brokolici a orestujeme za častého promíchání, poté obsah v hrnci zalijeme horkým zeleninovým vývarem a asi 15 minut vaříme.
Brokolicovou polévku rozmixujeme společně se smetanovým sýrem, dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Mandlové lupínky opražíme na suché pánvi dozlatova.
Brokolicový krém rozléváme horký do talířů či misek, zdobíme mandlovými lupínky a podáváme. Ideální přílohou je čerstvý chléb či opečený toast.
Foto: Shutterstock.com
Levné recepty z brokolice aneb jak nasytit celou rodinu za pár korun
Už vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.
Tip na výborný oběd bez masa: Brokolicové placky s tofu krok za krokem
Rychlé a snadné veganské brokolicové placky s uzeným tofu. Jejich báječnou chutí budete překvapeni!
Autor:100
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena