3-4 stroužky | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
3 ks | brambory | |
2 ks | cibule | |
1.5 l | voda | |
1 ks | brokolice | |
1 lžíce | olivový olej | |
2 snítky | čerstvý kopr | |
2 lžíce | koření Horalka | |
2-3 lžíce | lahůdkové droždí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý barevný pepř |
1. Brokolici omyjeme, očistíme a rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Česnek oloupeme a rozkrojíme. Středně velké brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
2. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo s olejem, vsypeme cibuli a 2 - 3 minuty restujeme, občas promícháme. Poté postupně vsypeme brokolici, česnek, brambory a necháme rozvonět. Zasypeme kořením Horalka, osolíme a zalijeme horkou vodou. Polévku přivedeme k varu a vaříme 15 - 20 minut doměkka.
3. Poté brokolicovou polévku rozmixujeme do hladké konzistence, podle chuti dosolíme, opepříme, dochutíme sypkým lahůdkovým droždím a nadrobno nasekaným koprem. Brokolicovou polévku s koprem rozlijeme do talířů a podáváme s opečenými krutony, případně ji doplníme zvlášť uvařenými kousky brambor.
!TIP k přípravě
Tato brokolicová polévka je krémová i bez použití smetany, když vynecháme máslo, bude i veganská.
Levné recepty z brokolice aneb jak nasytit celou rodinu za pár korun
Už vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.
Studené polévky, které v horkých dnech skvěle osvěží
Studené polévky se pro někoho mohou zdát podivností, ale v mnoha zemích jsou v létě velkým hitem. Jsou totiž plné zdravých surovin a plní jednu zásadní funkci, kterou v horkých dnech potřebujeme nejvíce - zaručeně osvěží. Vybrali jsme pro vás 10 rychlých receptů ze zeleniny a netradičně i z ovoce.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena