2 lžičky | sůl | |
1 ks | vejce | |
170 ml | voda | |
1 lžička | cukr krupice | |
20 ml | olivový olej | |
275 g | hladká mouka | |
0.5 balení | sušené droždí | |
1 lžička | voda na potření | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
sezamová semínka |
Do misky odvážíme mouku, po okrajích osolíme a dáme i olej. Uprostřed vytvoříme důlek, nasypeme sušené droždí (můžeme zaměnit za čerstvé droždí, ze kterého necháme předem vzejít kvásek) a lžičku cukru. Od středu zamícháme, přidáme teplou vodu (ne horkou), polovinu rozšlehaného vejce a vymísíme lepivější těsto. Poprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a těsto na briošky necháme na teplém místě kynout cca hodinu. Pokud máme doma domácí pekárnu či hnětač, můžeme si usnadnit práci, těsto bude také ještě nadýchanější. Po nakynutí rozdělíme těsto na 5 dílů a vytvoříme bochánky - domácí brišky. Pokud se těsto lepí, lehce podsypáváme moukou. Bochánky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě 20 - 30 minut kynout přikryté utěrkou. Poté potřeme mašlovačkou zbylým rozkvedlaným vajíčkem se lžičkou vody a můžeme posypat sezamem. Briošky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 10 - 15 minut dozlatova. Po vytažení z trouby ihned přikryjeme utěrkou a necháme je pod ní vychladnout. Briošky na domácí hamburgery můžeme proříznout zoubkovaným nožem v polovině a naplnit oblíbenými ingrediencemi na hamburger.
Majitel pražského podniku Dish - Fine Burger Bistro Matouš Petráň a šéfkuchař Jiří Janouch ukazují, jak jíst hamburger pohodlně a bez toho, abyste se ušpinili. Naučte se to!
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena