těsto | ||
---|---|---|
špetka | sůl | |
2 ks | žloutek | |
250 ml | mléko | |
100 g | tuk | |
30 g | rozinky | |
vanilka | ||
30 g | mandle | |
30 g | droždí | |
100 g | cukr písek | |
500 g | polohrubá mouka | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
na ozdobu | ||
25 g | lupínky mandlí |
Nejdříve si rozpustíme tuk a žloutky rozšleháme v mléce. Do nádobky v pekárně nalijeme mléko se žloutky, přidáme cukr, sůl, zalijeme rozpuštěným tukem, přisypeme mouku, vanilku a nakonec rozdrobíme droždí. Pekárnu zapneme na program těsto a po zvukovém signálu přidáme rozinky a jemně umleté mandle. Po 1 hodině 50 minutách je těsto hotové. Přendáme je na vál, rozdělíme na devět dílů a upleteme vánočku o třech patrech. Tu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a položíme na troubu, kterou si zatím, než vánočka nakyne, předehřejeme na 220°C. Nakynutou břevnovskou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a dáme do trouby. Po 15 minutách vánočku přiklopíme alobalem, zmírníme teplotu na 170 °C a asi 35 minut dopékáme.
Jemná šlehačková vánočka krok za krokem
Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.
Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem
Dnes si připravíme štolu vylepšenou tvarohem v těstě, takže bude lahodná a vláčná ihned po upečení, aniž by se musela nechat odležet. Postup je opravdu velmi jednoduchý, tak vyzkoušejte.
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena