1 palička | česnek | |
3 lžíce | citronová šťáva | |
6 lžic | olivový olej | |
3-4 snítky | čerstvý tymián | |
1 kg | nové brambory | |
2 větvičky | čerstvý rozmarýn | |
200 g | pršut | |
2 hrstě | černé olivy bez pecek | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl |
1. Nové brambory omyjeme a 10 minut povaříme v osolené vodě. Potom je scedíme a větší kusy rozpůlíme. Bylinky usekáme nahrubo a stroužky česneku oloupeme. Olej promícháme s citrónovou šťávou a solí.
2. Povařené brambory promícháme s ochuceným olejem a bylinkami. Potom je rozložíme do zapékací mísy a proložíme česnekem, olivami a šunkou.
3. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C dozlatova.
4. Pečené bylinkové brambory se šunkou, česnekem a olivami podáváme jako přílohu, nebo samostatně s čerstvou zeleninou a dipy.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
Videorecept: Čínské brambory a červené fazole pro všechny, kteří milují pikantní pokrmy
Levně, zdravě a chutně - tak se dá jednoduše shrnout dnešní hlavní chod z brambor a červených fazolí. Vše skvěle doplní chilli papričky, chilli pasta, česnek a šalotka - o solidní pálivosti nemůže být pochyb.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena